Onze-Lieve-Vrouwkapel en veldesdoorns

Houtig erfgoed

Beschrijving

De Onze-Lieve-Vrouwkapel, een pijlerkapel langs de Egemsesteenweg te Tielt, is samen met de drie veldesdoorns bij de kapel beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De oude knotbomen (veldesdoorn) met pijlerkapel, evenals een cirkelvormige zone met een straal van 10 meter er omheen zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

Als tegenhanger van eerder talrijk voorkomend rijkelijk religieus erfgoed, vormt dit geheel een zeldzaam, fraai voorbeeld van uiterst bescheiden agrarisch gebonden religieus erfgoed. Het eenvoudig materiaalgebruik van de pijlerkapel (gekalkte baksteen) benadrukt de authentieke waarde.
De vrij uitgroeiende knotbomen vormen een belangrijke beeldbepalende structuur in de omgeving en overschaduwen als het ware de pijlerkapel.

wetenschappelijke waarde

De knotbomen (veldesdoorn) hebben een aanzienlijke ouderdom en dragen een hoge soortzeldzaamheid in de zandleemstreek , waardoor het houtig erfgoed een wetenschappelijke waarde van authentieke, streekeigen soorten bezit.

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het begroeiingselement, in combinatie met het vervaagde buurtwegtracé en het religieus erfgoed, vormen samen een inmiddels zeldzaam samenstel uit een agrarisch cultuurlandschap, waarin landgebruik, houtgebruik en devotie nog steeds herkenbaar zijn.
De bewaarde knotbomen vormen een restant van een vroegere houtkant langs de buurtweg, die oorspronkelijk zowel de gemeentegrens markeerde, een vorm van veekering verzorgde, een bron van geriefhout betekende en tegelijk de kapel overschaduwde.

Onze-Lieve-Vrouwkapel met geknotte veldesdoorns

Turkeijensteenweg (Pittem), Egemsesteenweg (Tielt)
Vermoedelijk 19de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwekapelletje. Witgekalkt bakstenen pijlerkapelletje onder zadeldakje met flankerende veldesdoorn.