Stenen windmolen D'Hondt-Goethals met inrichting en bijgebouw

Windmolen D'Hondt-Goethals

Beschrijving

De stenen windmolen D'Hondt-Goethals is beschermd als monument met inbegrip van de gehele inrichting, de onderaardse tunnel en het bijgebouwtje met geklinknageld reservoir.

De inrichting van de molen bewaart nog een groot deel van de voormalige windmolen en olieslagerij, zoals een kollergang, een gietijzeren steenwiel met beukenhouten kammen en overbrengingsassen van de stoommachine. Daarnaast omvat het interieur archeologische sporen zoals twee schouwen voor vuringen, een wentelas, een kussen, nissen, balkuitsparingen, elektromotor, een ijzeren koningsspil op de maalzolder, de volledige houten standaard, een houten spoorwiel, graanbak en talrijke katrollen.

Waarden

De stenen windmolen D'Hondt-Goethals, inclusief de gehele inwendige inrichting onroerend door aard en/of bestemming, alsook het gebouwtje naast de molen inclusief de onderaardse gang (over de gehele lengte) en de geklinknagelde reservoir zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als representatief voorbeeld van een stenen windmolenromp, restant van een hoge stellingmolen, hoogstwaarschijnlijk opgericht circa 1830, die als olieklopper en als korenmolen heeft gefunctioneerd en waarvan de inwendige onderdelen nog grotendeels bewaard zijn, inclusief een nog werkende indrukwekkende kollergang;
Bij de molen horen ook nog een onderaardse tunnel en een gebouwtje met een in de nok een geklinknageld reservoir;
Het gaat hier tevens om een materiële verwijzing naar een voorheen veel voorkomend maar nu zeldzaam geworden type dorpsgezicht met twee hoge herkenningspunten (visuele bakens), namelijk de kerktoren en de stellingmolen.

Stenen windmolen D'Hondt-Goethals

Molenstraat (Dentergem)
De windmolen D’Hondt-Goethals, doorgaans de Goethalsmolen genoemd, is gelegen in de dorpskom van Wakken en betreft een stenen stellingmolen met bijgebouw en onderaardse gang, gebouwd omstreeks 1830. Functioneel gaat het om een olie- en korenmolen.