Beschermd monument

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Beschermd monument van tot heden

ID
11845
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11845

Besluiten

Ensemble stadhuis/belfort
definitieve beschermingsbesluiten: 24-11-1999  ID: 3503

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide, is beschermd als monument.



Waarden

Het ensemble stadhuis-belfort, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een realisatie van de architecten V. Vaerwijck en J. Viérin, belangrijke vertegenwoordigers van de historiserende, regionalistische strekking.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde een getuige van het doorleven van de gemeentelijke traditie waaraan de vernieling van de Eerste Wereldoorlog geen afbreuk heeft gedaan, met andere woorden als symbool van herwonnen prestige en autonomie.
Als zijnde een imitatieve variante van 1923 op de regionale baksteenarchitectuur in renaissancestijl waarbij de ontleende typische kenmerken op een geslaagde wijze zijn ingepast in een nieuwe compositie ten behoeve van de openbare bestemming.
Als zijnde een fraai voorbeeld van een na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwd stadhuis met belfort waarbij niet teruggegrepen wordt naar het vooroorlogse neogotische uitzicht van 1875, maar wel naar de historische streekeigen bouwkenmerken en -materialen. Hierbij wordt in tegenstelling met de vooroorlogse situatie, aansluiting gezocht bij de omgeving, in het bijzonder bij de erachter gelegen Sint-Niklaaskerk.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Stadhuis, belfort en politiecommissariaat van Diksmuide

Grote Markt 6 (Diksmuide)
Stadhuis, belfort en voormalig politiecommissariaat van Diksmuide. Het vooroorlogse stadhuis van Louis Delacenserie raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog totaal vernield. Bij de heropbouw van het stadhuis in 1923-1925 wordt geopteerd voor een volledig nieuw ontwerp van de architect Valentin Vaerwyck in een eclectische vormentaal met referenties aan de gotiek en de renaissance, met mobilair ontworpen door Luc Viérin.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.