Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude

Industriële maalderij NV De Bloemmolens

Beschrijving

De industriële maalderij NV De Bloemmolens Société Minoterie et Huilerie de Dixmude te Diksmuide, is beschermd als monument met inbegrip van de volledige inboedel.

Waarden

De industriële maalderij N.V. De Bloemmolens, met inbegrip van de volledige inboedel, in casu de technische uitrusting onroerend door bestemming met alle toebehoren inclusief de losse voorwerpen nodig voor de uitbating van de maalderij, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een nog volledig uitgeruste en nog maalvaardige industriële, elektrische aangedreven maalderij van net na de Eerste Wereldoorlog, met voor die periode interessante bedrijfsarchitectonische kenmerken en waarvan de technische uitrusting voor een belangrijk deel nog uit de periode van oprichting dateert .

Beerstblotestraat 3 (Diksmuide)
Bloemmolens van de Société Minoterie et Huilerie de Dixmude, gelegen aan de samenvloeiing van IJzer en Handzamevaart. Industrieel-archeologisch complex van twee torens; betonskeletstructuur met hoofdzakelijk houten vloerconstructies en integraal bewaarde elektrisch aangedreven maalinrichting. Opgetrokken in 1922 met de financiële steun van de Dienst der Verwoeste Gewesten, door de firma "Schneider-Jaquet".