Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina

Besluiten

Kasteel van Wakken, brouwerij en gemeentehuis van Wakken, parochiekerk Sint-Petrus en Catharina, pastorie, schandpaal en dorpskern van Wakken

Beschrijving

De laatclassicistische parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina is beschermd als monument. De kerk omvat een interieur dat bijzonder is omwille van het mobilair en de kerkschat.

Waarden

De kerk van de Heiligen Petrus en Catharina is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een gaaf bewaarde parochiekerk, opgetrokken omstreeks 1794 in classicistische stijl, een eerder zeldzaam aangewende stijl binnen het West-Vlaamse kerkenbestand, met een niet onbelangrijk mobilair en kerkschat;
Bovendien vormt de parochiekerk met omringend kerkhof een beeldbepalend element binnen de dorpskom.

Orgel parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina

Wapenplaats (Dentergem)
In Wakken werd in 1852 een nieuw orgel gebouwd door Ch.-L. van Houtte (Waregem). In 1906 werd het instrument omgebouwd en uitgebreid door Th. Delmotte & zoon (Doornik). Het onderging een revisie door J. Anneessens & zoon (Menen), in 1948.

Parochiekerk Sint-Petrus en Sint-Catharina met kerkhof

Laatclassicistische parochiekerk, gebouwd in 1790-1794 naar ontwerp van architect Colin, ter vervanging van een romaanse kerk met achtzijdige toren op dezelfde locatie. Het deels ommuurde kerkhof sluit aan bij de kerk.