Kasteeldomein Wakken: kasteel

Besluiten

Kasteel van Wakken, brouwerij en gemeentehuis van Wakken, parochiekerk Sint-Petrus en Catharina, pastorie, schandpaal en dorpskern van Wakken

Beschrijving

De bescherming als monument omvat het classicistisch kasteel van Wakken met gazon binnen de omwalling en de toegangsbrug voorzien van kasseibestrating en een smeedijzeren balustrade gevat in gecementeerde pijlers.

Het kasteel van Wakken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een fraai classicistisch kasteel, ingeplant op de historische, omwalde site van het grafelijk slot;
Als een belangrijk bepalend component in de stedenbouwkundige aanleg van het dorp.

Kasteeldomein Wakken

Kasteeldreef 6-9 (Dentergem)
Kasteeldomein toegankelijk iva smalle rechte dreef met recente leilinden, aan straatzijde bakstenen hekpijlers. Voor het neoclassicistische kasteel van circa 1840 een open plaats met een schandpaal, ten noorden van de binnenplaats het voormalige koetshuis. Omwald kasteel met walgracht met boogbrug.