Parochiekerk Sint-Columba

Beschrijving

De classicistische parochiekerk Sint-Columba met oude romaans-gotische delen in de toren en het koor is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische en artistieke waarde van de Sint-Columbakerk als volgt werd gemotiveerd: "Als classicistische kerk van 1774 (architect L.B. Dewez), van baksteen met sobere verwerking van natuursteen voor de sokkel, de hoekkettingen, de deuromlijsting en de geblokte vensteromlijsting. Interieur met vlakke, eenvoudige bepleisterde zolderingen; traveeën gemarkeerd door zuilen met Dorische kapiteel en onderling verbonden door halfronde scheibogen."

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000482, Uitbreiding bescherming Sint-Columbakerk, advies KCML (1985).

De Sint-Columbakerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiënteerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk. Tegen de zuidelijke en noordelijke zijbeuk, een kapel. Rond de kerk, gedenktekens voor P.J. Renier en Hendrik Conscience, en voor Hugo Verriest.

Orgel parochiekerk Sint-Colomba

Het huidige instrument werd gebouwd door Théophile Delmotte & zoon in 1907. Na enkele lichte wijzigingen in 1963 en 1987, werd het instrument geheel gerestaureerd door Jan Lapon, in 1998-2000.