Grenspaal tussen Oost- en West-Vlaanderen

Grenspaal

De grenspaal te Sijsele op de grens met West- en Oost-Vlaanderen, is beschermd als monument.

Grenspaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Als zijnde een herinnering aan een historisch feit, waarbij op verschillende plaatsen op de grens tussen West- en Oost-Vlaanderen grenspalen werden geplaatst. Dit gebeurde vermoedelijk in opdracht van Willem I die elke provinciegrens duidelijk met een grenspaal wou aangeven.

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een zeldzaam voorbeeld van een gaaf bewaarde provinciale grenspaal opgetrokken uit arduin met een duidelijk drieledige structuur, m.n. een vierkante basis met achthoekige sokkel, een cilindervormige zuil, een bolvormige topstuk en een banderol met opschrift FLANDRE ÜRIENTALE- FLANDRE OCCIDENTALE.

Gentse Steenweg (Damme), Kronekalseide (Maldegem)
Provinciale grenspaal op de grens tussen Oost- en West-Vlaanderen uit de 19de eeuw. Zuilvormige arduinen grenspaal op een achthoekig voetstuk bekroond met een bolvormig ornament.