Knotbomenrij

Knotbomen van zomereik en een deel van de straat

Waarden

Vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) en een deel van de straat zijn beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De knoteikenrij verwijst naar een verdwenen beheervorm die algemeen werd toegepast in de Zuiderkempen. De knoteiken voorzagen de lokale gemeenschap onder meer van rijshout, geriefhout, brandhout of loofvoedering. Zoals vaak is deze knoteikenrij aangeplant op een aarden wal in verband met de grondwaterstand. Zij werden bovendien gebruikt voor het markeren van perceelgrenzen. De onverharde veldweg is een oude verbindingsweg die haaks staat op de landduingordel.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde : de knoteiken zijn een belangrijk beeldbepalend object in een relict van een kleinschalig landschap. Zij beschikken over een mooie, representatieve groeivorm die geaccentueerd wordt door de aarden wal waarop zij werden aangeplant. Het lineair aspect van de bomenrij en de oude veldweg versterken elkaar.

Knotbomenrij van knoteiken

Hertbreemstraat (Aarschot)
De knotbomenrij van vijftien knotbomen van zomereik (Quercus robur) staat samen met enkele opgaande bomen op een bescheiden aarden wal langsheen een onverharde weg in het oosten van de Aarschotse deelgemeente Langdorp.