Beschermd monument

Burgerhuis

Beschermd monument van tot heden

ID
11729
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11729

Besluiten

Burgerhuizen en handelsgebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 02-05-2003  ID: 4019

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

Het burgerhuis is beschermd als monument.



Waarden

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

als zijnde een pand uit het begin van de 20ste eeuw met een klassieke symmetrische gevel ordonnantie en een parement van geglazuurde baksteen, en mooie tegelfriezen en -panelen met slak- en pauwmotieven.
Als zijnde een pand met markerende rechthoekige muuropeningen met arduinen omlijstingen of deel zuiltjes cf. onder meer de erg 'barokke' omlijsting van het venstertje op de eerste verdieping; de omlijsting van de deurvensters wordt nog geaccentueerd door tegelfriezen met slakmotief.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een handelspand getuigend van de toepassing van parementen van geglazuurde baksteen in het nieuwe ‘Westkwartier’ van Blankenberge dat. aangelegd werd vanaf circa 1894.
Als zijnde een pand uit het begin van de 20ste eeuw met een klassieke symmetrische gevelordonnantie en een parement van geglazuurde baksteen, en mooie tegelfriezen en -panelen met slak- en pauwmotieven.
Als zijnde een pand met markerende rechthoekige muuropeningen met arduinen omlijstingen of deelzuiltjes cf. onder meer de erg 'barokke' omlijsting van het venstertje op de eerste verdieping; de omlijsting van de deurvensters wordt nog geaccentueerd door tegelfriezen met slakmotief.
Als zijnde een pand met een parement van geglazuurde baksteen en tegelfriezen, met een erg beeldbepalende ligging haaks op de Luikstraat.

sociaal-culturele waarde

als zijnde een pand met een parement van geglazuurde baksteen en tegelfriezen, met een erg beeldbepalende ligging haaks op de Luikstraat.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Burgerhuis

Generaal Lemanstraat 14-16 (Blankenberge)
Pand in het nieuwe Westkwartier van Blankenberge dat aangelegd werd vanaf circa 1894. Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw, nu met twee handelszaken op de begane grond. Drieëneenhalve bouwlaag onder plat dak.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.