Gekandelaarde linde als vrijheidsboom Dentergem

Houtig erfgoed

Beschrijving

De vrijheidsboom, een gekandelaarde linde, op het dorpsplein van Dentergem is beschermd als monument. Een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter rond de boom is mee opgenomen in de bescherming.

Waarden

De vrijheidsboom (Tilia cv.), evenals een cirkelvormige zone met een straal van 15 meter er omheen, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als voor West-Vlaanderen meest representatieve vrijheidsboom die herinnert aan het organiseren van feestelijkheden en het aanplanten van bomen kort na de Belgische onafhankelijkheid (1830). De boom werd bovendien aangeplant op de plek waar vroeger de schandpaal was opgesteld.

artistieke waarde

Als centraal op de dorpsplaats aangeplante vrijheidsboom, die door zijn solitaire standplaats en mooie, representatieve groeivorm beeldbepalend is in het dorp.

wetenschappelijke waarde

Als gecultiveerde lindevariƫteit die in de 19de eeuw werd toegepast voor het aanplanten op pleinen, in dreven, langs wegen, in tuinen en parken.

Gekandelaarde linde als vrijheidsboom

Wontergemstraat (Dentergem)
De vrijheidsboom is centraal aangeplant op de recent heraangelegde dorpsplaats van Dentergem die zich zuidwaarts van de neogotische Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Stephanuskerk (1854-1856) uitstrekt. De vrijheidsboom gaat hoogstwaarschijnlijk terug tot het begin van de Belgische onafhankelijk (1830) en is als solitaire boom duidelijk beeldbepalend.