Beschermd cultuurhistorisch landschap

De Moeren

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De Moeren

Beschrijving

De Moeren te Adinkerke en De Panne zijn beschermd als landschap. Binnen het beschermde landschap bevindt zich onder andere de als monument beschermde Sint-Karelsmolen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de historische waarde van De Moeren als volgt werd gemotiveerd: deze uitgeveende laagvlakte - 2 à 3 meter onder de zeespiegel - is door de specifieke drooglegging van de jaren 1617-1646 door ingenieur W. Cobergher een model van ruilverkaveling en waterhuishouding, waardoor dit gebied een uitzonderlijk agrarisch waardevol landschap van internationale betekenis is geworden. Aldus wordt een aansluiting gezocht met de reeds gerangschikte Cabourg-duinen wat hun instandhouding in de hand werkt.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000380, De Moeren, advies KCML (1980).

De Moeren zijn beschermd als landschap omwille van het algemene belang gevormd door de:

Hoeve Groot Moerhof

Molendam 2 (De Panne)
Hoeve Moerhof, mogelijk Groot Moerhof, die een uithoeve was van de Duinenabdij van Koksijde in de onmiddellijke nabijheid van De Moeren. Ommuurde hoeve met toegang aan noordzijde en losse U-vormige opstelling van verankerde witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken, rondom een centraal, onverhard erf met conisch hondenhok als middelpunt.

Kasteeldomein Sint-Flora

Kasteellaan 1-4 (Veurne)
Neoclassicistisch landhuis opgericht in 1851. De ten oosten gelegen gebouwen zijn oorspronkelijk als jeneverstokerij ontworpen, doch als hoevegebouwen benut. Verblijfplaats van Koninklijke Familie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Thans kasteelhoeve met losse, L-vormige opstelling van kasteel en dwarsschuur met aanleunende stallingen en nutsgebouwen. Rondom een parkje met vijver en formele voortuin met gazonparterre.

Parkje van het Kasteel Sint-Flora

Beeldbepalend parkje in het open landschap van De Moeren met landhuis en kasteelhoeve met voormalige jeneverstokerij.

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.

Sint-Karelsmolen

De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.

Westhoekduinen, duinen van Cabour, De Moeren en plateau van Izenberge

Adinkerke, De Panne (De Panne), Bulskamp, De Moeren, Houtem, Veurne (Veurne)
Dit gebied omvat het gave zeeduinlandschap van strand en jonge duinen (Westhoekduinen, Krakeelduinen, het Calmeynbos en de Oosthoekduinen), het open poldergebied van Adinkerke, de fossiele binnenduinen van Adinkerke-Ghyvelde (met het domein Cabour en het Garzebekeveld), het rationeel ingerichte droogmakerijlandschap van de Frans-Belgische Moeren met een ringsloot, enkele resterende poldermolens en de zogenaamde Buitenmoeren en de overgang naar het Plateau van Izenberge met de dorpskernen van Houtem en Wulveringem en talrijke historische hoeven en gehuchten met landelijke bebouwing. De panoramische zichten naar de zee en naar het binnenland bieden weidse vergezichten.