Herenhuis

Woningen

Het 19de-eeuws herenhuis in de Nieuwe Gentweg te Brugge is beschermd als monument.

Het herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als neoclassicistische woning van 1856 met subtiele geveluitwerking onder meer door de risalietvormende middentravee bekroond met bolspitsje en voorzien van een fraaie rondboogvormige vleugeldeur met deels getorste naald. De woning bewaart eveneens nog de typische planindeling van een dubbelhuis.

Herenhuis

Nieuwe Gentweg 21 (Brugge)
Vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1979-1981: herbepleisteren gevel. "Kunstige Herstelling" van 1987-1993 met betrekking tot de kroonlijst. "Kunstige Herstelling" van 1997: consoliderende restauratie van gevelversiering. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van 1856 ter vervanging van een lagere en meer sobere gevel.