Burgerhuizen: linkerdeel

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

Het burgerhuis aan de Sint-Annalei te Brugge is beschermd als monument. Het betreft de woning van drie traveeën met lijstgevel. De aansluitende woning ten zuiden van acht traveeën met drie trapgevels werd in hetzelfde besluit ook beschermd als monument.

Het pand is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een pand dat visueel deel uitmaakt van de imposante gevelrij van 1897 naar ontwerp van de toonaangevende Brugse architect Julien de Bisscop.
Bij de interieuraankleding is vooral veel aandacht besteed aan de kelder voorzien van faiencetegels.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een pand dat visueel één geheel vormt met het buurpand Sint-Annarei nummer 12 en hierdoor een beeldbepalende functie heeft.

Burgerhuizen

Sint-Annarei 12-13 (Brugge)
Huizenrij met drie trapgevels (8 treden + topstuk en met ijzeren windvaan en bij l.gevel met vaasmotief) en één lijstgevel. Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" in 1897 naar ontwerp van architect J. De Bisscop (Brugge) waarbij de gevels grondig werden gewijzigd terwijl de oude kern van nummer 12 bleef bestaan. Reinigen van gevels en herstellen van dakconstructie in 1978. In 2002 "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect T. Van Biervliet (Brugge).