Graf van Suzanna Casteleyn

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste

Het graf van Suzanna Casteleyn is beschermd als monument.

Waarden

Het grafzerk van Suzanne Casteleyn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde een een uniek funerair monument ontworpen in 1924 door de internationaal vermaarde architect Huib Hoste (1882-1957);
Als zijnde een representatief voorbeeld van de architecturale kenmerken die de stijl van Hoste illustreren in de tweede helft van de jaren twintig, meer bepaald, de geleidelijke invloed van de Internationale Stijl. De grafsteen is duidelijk een compositie van verschillende volumes (platte balk, kubus en zuil) elk met een verschillende functie. De interpretatie van vormen, het spel van rode en gele baksteen, de hoekaccenten in natuursteen en de bekroning van de verticale baksteenkolom verraden invloeden van de Amsterdamse School.

sociaal-culturele waarde

Als één van de weinige, modernistische grafzerken, getypeerd door enkele subtiele, architecturale kwaliteiten.

Dorpsstraat (Brugge)
Ontworpen door architect Huib Hoste. Kubistisch grafmonument in natuur- en baksteen.