Directeurswoning Geerardijn

Woningen, oorlogsmonument, grafzerk en gemeenteschool ontworpen door Huib Hoste

De directeurswoning, zogenaamd Geerardijn, is beschermd als monument.

De woning Geerardijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
De woning is een representatief voorbeeld van de ontwerpen van de bekende architect Huib Hoste (1881-1957) in de tweede helft van de jaren twintig. In die periode combineert hij principes uit internationale voorbeelden met elementen uit zijn vroegere werk.
De woning is een voorbeeld van de functionele architectuur waarnaar Hoste streeft. In de compositie van de verschillende volumes kunnen diverse functies worden onderscheiden waaronder de inkom en het dakpaviljoen. Voorts wordt de woning gekenmerkt door een uitgesproken driedimensionaliteit, een knap evenwicht tussen de verschillende volumes en een soort elegantie door de luifel en de deels inspringende voorgevel en inkom. De woning is voor het eerst in het oeuvre van Hoste voorzien van een dakterras.

artistieke waarde

Als woning die bij zonder veel originele interieurelementen van Hoste bewaart, meer bepaald de trap, deuromlijstingen met typische details, deuren met oorspronkelijk beslag, ingemaakte kasten. Ook het losse meubilair van de woon- en eetkamer en van de inkomhal zijn nog gaaf bewaard gebleven, zij het dan niet meer in situ.

sociaal-culturele waarde

De woning is een representatief voorbeeld in het oeuvre van de internationaal belangrijke architect Huib Hoste die een pioniersrol speelde in de doorbraak van de moderne functionele architectuur in Vlaanderen. Hij slaagde erin de principes van de Stijl-beweging op een eigen manier te interpreteren.

Gistelse Steenweg 108 (Brugge)
Typische interbellumwoning van 1926 naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge). Huidig uitzicht resultaat van "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect Veerle Ketels (Brugge) in 1994-1995.