Herenhuis

Gebouwen in Brugge

Beschrijving

Het herenhuis aan de Predikherenrei te Brugge is beschermd als monument. De bescherming omvat het herenhuis met inbegrip van het poortgebouw aan de straatzijde. De eenlaangse aanbouw aan de tuinzijde is niet inbegrepen in de bescherming als monument.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Als zijnde een imposante herenwoning met een typische 19de-eeuwse ordonnantie en aankleding. De sterk verfraaide gevels met neo-Lodewijk XVI-elementen dateren van 1920 en vallen op door het overvloedig gebruik van guirlandes en zware kroonlijst.

Als zijnde een pand dat door zijn ligging en omvang aan de Coupure beeldbepalend is.

Herenhuis

Predikherenrei 13 (Brugge)
Breedhuis van vier/drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. De gevel uit de eerste helft van de 19de eeuw werd opgesmukt in 1920 onder meer toevoegen van bepleistering in neoclassicistische stijl.