Kunstenaarswoning Huis Ten Berghe met hoogstamboomgaard

Houtig erfgoed

Beschrijving

De kunstenaarswoning Huis Ten Berghe, gelegen langs de Meuleberg te Tiegem, is met inbegrip van de boomgaard, de tuin en het atelier beschermd als monument. De hoogstamboomgaard bevindt zich in essentie ten noorden van de woning. De omranding met een nagenoeg volledige haagstructuur is wel integraal in de afbakening opgenomen.

Waarden

De boomgaard (zwarte moerbei) met inbegrip van de kunstenaarswoning is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als voorbeeld van een historische eenheid van hoogstamboomgaard en kunstenaarswoning, gesitueerd in een voormalige kunstenaarskolonie, die een gaaf, authentiek en representatief voorbeeld vormt van een landelijke woning waarvan het (tuin)ontwerp werd geïnspireerd door de traditionele regionale landelijke architectuur en waarvan bovendien meerdere kunstwerken van de schilder en tijdelijke bewoner Valerius De Saedeleer bekend en bewaard zijn.

artistieke waarde

Als voorbeeld van een hoogstamboomgaard met een beeldbepalende, schilderachtige boom, geplant in relatie tot een kunstenaarswoning, die op zich zelf ook een representatief voorbeeld is van een landelijke woning geïnspireerd op de traditionele "West-Vlaamse" architectuur confer vormentaal, materiaalgebruik en detaillering (schrijnwerk).

wetenschappelijke waarde

Als voorbeeld van een hoogstamboomgaard waarin een authentiek en tevens bijzonder fruitras voorkomt.

Hoogstamboomgaard bij kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

Meuleberg 3 (Anzegem)
De hoogstamboomgaard met onder andere een zwarte moerbei werd aangeplant omstreeks 1908 bij de kunstenaarswoning Huis Ten Berghe.

Kunstenaarswoning Huis Ten Berghe

De kunstenaarswoning Huis Ten Berghe met atelier werd gebouwd in 1908 in opdracht van Vital Moreels voor kunstschilder Valerius de Saedeleer, die in de villa verbleef van 1908 tot 1914. Tijdens zijn verblijf kreeg hij onder meer bezoek van Stijn Streuvels en Gustaaf van de Woestijne.