Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskom Koolkerke

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Parochiekerk Sint-Niklaas met dorpsentiteit, kerkhof en pastorie met tuin

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat de parochiekerk, het kerkhof van de Sint-Niklaaskerk en de 19de-eeuwse pastorie met omliggende tuin.

Waarden

De dorpsentiteit met de parochiekerk, het kerkhof en de pastorie met tuin is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Als zijnde een dorpskom met een typische aanleg, waarin de parochiekerk, het omringende kerkhof met aangepaste begroeiing, met inbegrip van het grafmonument van de eerste gouverneur van West-Vlaanderen, en de 19de-eeuwse pastorie, de belangrijkste componenten zijn. Dit gaaf bewaard, aaneengesloten geheel is een restant van het landelijke Koolkerke, dat als woonuitbreidingsgebied van de Stad Brugge, reeds veel van zijn oorspronkelijk karakter heeft verloren.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Smallestraat 11 (Brugge)
Georiënteerde hallenkerk van oudsher omgeven door een kerkhof en sinds de 17de eeuw gelegen rechtover de pastorie.

Pastorie Sint-Niklaasparochie

Arendstraat 14 (Brugge)
Pastorie bij de Sint-Niklaaskerk. De pastorie is opgetrokken volgens de typisch 19de-eeuwse typologie van het genre met name een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen.