Huis van de Heren van Gruuthuse

Gebouwen in de provincie West-Vlaanderen

Beschrijving

De patriciërswoning van de Heren van Gruuthuse te Brugge, ook wel Hotel Gruuthuse genoemd, is beschermd als monument. De bescherming omvat de binnenplaats en de gebouwen er omheen die deze binnenplaats aflijnen.

Het Hotel Gruuthuuse is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Dijver 17A-C (Brugge)
Voormalige patriciërswoning van de heren van Gruuthuse, nu Gruuthusemuseum. Het pand heeft een kern uit de 15de eeuw, in het vierde kwart van de 19de eeuw grondig gerestaureerd door architect L. Delacenserie en met vleugel aan Gruuthusestraat van het eerste kwart van de 20ste eeuw. Aan westkant van de Reie gelegen complex op onregelmatige plattegrond met binnenplaats: de hoofdvleugel met 15de-eeuwse kern op L-vormige plattegrond met hoektoren, in de noordwesthoek conciërgewoning en lapidarium.