Gemeentelijke begraafplaats Ardooie: grafkapel en tumulus familie de Jonghe d'Ardoye

Grafkapel met omheinde tumulus (grafkelder) van de familie de Jonghe d'Ardoye

Beschrijving

De grafkapel met achterliggende omheinde tumulus (grafkelder) van de familie de Jonghe d'Ardoye op de gemeentelijke begraafplaats van Ardooie is beschermd als monument.

Waarden

De grafkapel met achterliggende omheinde tumulus (grafkelder) van de familie de Jonghe d'Ardoye op de gemeentelijke begraafplaats van Ardooie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde de grafkapel de Jonghe d'Ardoye, vermoedelijk in de jaren 1820 opgetrokken voor de toenmalige kasteelheer van Ardooie, Théodore de Jonghe- Vilain XIIII.
Als zijnde een waardevol voorbeeld van empire als architecturale uitwerking van een grafkapel, een weinig voorkomende architectuurstijl bij funerair erfgoed, inzonderheid voor een gemeentelijke begraafplaats in een plattelandsdorp.
Bijzondere erfgoedelementen zoals onder meer godinnenkopjes op de hoeken van de kroonlijst, alliantiewapen op arduinen fronton, enz.

sociaal-culturele waarde

Als zijnde een toonbeeld van sociale differentiatie, de afspiegeling van de 19de-eeuwse klassenmaatschappij: de grafkapel als bestendiging van prestige en status van de voornaamste adellijke familie van een plattelandsdorp.

Gemeentelijke begraafplaats

Pittemsestraat (Ardooie)
Aangelegd in 1806, verruimd tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw. Omhaagd driehoekig perceel, omsloten door de Pittemsestraat (noord), de Doelstokstraat (oost), de Oostlaan (zuid) en de Brugstraat (west). Hoofdtoegang in de westelijke hoek via ijzeren hek, zijingangen langs Pittemsestraat.