Beschermd monument

Architectenwoning en bedrijfswoning van zeepziederij

Beschermd monument van tot heden

ID
11551
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11551

Besluiten

Architectenwoning Jérôme Deboutte
definitieve beschermingsbesluiten: 10-12-2014  ID: 5612

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De architectenwoning van architect Jérôme Deboutte is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis (dat vroeger ook dienst deed als bedrijfswoning van de voormalige zeepziederij), de aanbouw aan de achterzijde en de voortuin met omheiningsmuur.



Waarden

De woning van architect Jérôme Deboutte met voortuin is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, sociaal-culturele waarde

Als architectenwoning van een wederopbouwarchitect vormt de realisatie als het ware het visitekaartje van deze architect, waaruit hij blijk geeft van zijn architecturale stijl en technische kunde.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het pand werd gebouwd in 1913, als woning voor en naar ontwerp van Jérôme Deboutte, architect uit de wederopbouwperiode.
De woning diende oorspronkelijk ook als bedrijfswoning van de voormalige zeepziederij Deboutte, waarvan de (verdwenen) bedrijfsgebouwen zich achter de woning bevonden.
De woning is opgetrokken in een Anglo-Normandische cottagestijl met verzorgde architecturale uitwerking, zeer gaaf bewaard exterieur (baksteen, natuurstenen plint. gepleisterde delen) met leien bedaking en bewaard schrijnwerk, met diverse bewaarde interieurelementen, onder meer vloeren, binnendeuren, trap, manuele lift, enz.
Door zijn terugwijkende ligging met voortuin en door zijn architecturaal karakter, die met afwisselende volumewerking en divers dakenspel afwijkt van de overige bebouwing, is het pand opmerkelijk en beeldbepalend in een dorpscontext.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Architectenwoning en bedrijfswoning van zeepziederij

Stationsstraat 53 (Ardooie)
Woning van architect Jerome Deboutte uit 1913, tevens bedrijfswoning van de voormalige zeepziederij Deboutte, vanaf het interbellum van de voormalige pantoffelfabriek De Busschere.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.