17de-eeuws burgerhuis

Gebouwen in Sint-Gilliskwartier

Beschrijving

Het 17de-eeuws burgerhuis te Brugge, ook gekend als Huys Ghenaemt De Gouden Handt, is beschermd als monument.

Waarden

Het Huys Ghenaemt De Gouden Handt is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand met een typische gedateerde barokke trapgevel van 1632. De gevel vertoont typische elementen zoals de horizontale gevelbelijning door middel van de uitkragende bovenbouw, de doorgetrokken zandstenen lekdrempels en de rijk uitgewerkte naam- en jaarcartouches. Achter deze gevel gaat een oudere kern schuil af te lezen van de gaaf bewaarde constructieve elementen zoals onder meer de balklagen en de dakconstructie.

Gouden-Handstraat 22 (Brugge)
Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Barokke trapgevel met cartouches ANNO / 1632 / HUYS GHENAEMT / DE GOUDEN HANDT. Kern teruggaand tot de 15de tot 16de eeuw; aanpassen van de muuropeningen in de loop van de 19de tot de 20ste eeuw.