Ensemble van burgerhuizen

Gebouwen in Sint-Gilliskwartier

Beschrijving

Het L-vormig complex, bestaande uit een 15de-eeuws diephuis en een 16de-eeuws breedhuis te Brugge, is beschermd als monument.

Het complex is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een pand dat een voorbeeld is van een L-vormig complex huis dat in twee fasen tot stand is gekomen in de 15de en de 16de eeuw. Aan de straatzijde vertoont het pand een imposante trap- en lijstgevel. Opmerkelijk is het maaswerk en de gootmuur rustend op een korfbogenfries op consoles. Het bevat gaaf bewaarde constructieve elementen zoals dakconstructies, met name een sporenkap op schaargebinten.

Gouden-Handstraat 19 (Brugge)
Samenstel van een diephuis uit de 15de eeuw en een breedhuis uit de 16de eeuw; acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).