Gemeentehuis van Ardooie

Gemeentehuis met conciërgewoning en politiekantoor

Beschrijving

Het gemeentehuis van Ardooie met aanpalende conciërgewoning en politiekantoor is beschermd als monument. Het gebouw is op het moment van bescherming (anno 2014) herbestemd.

Waarden

Het voormalig gemeentehuis met voormalige conciërgewoning en politiekantoor is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Als zijnde het (voormalige) gemeentehuis van Ardooie, dat in 1925-1926 werd gebouwd naar ontwerp van de Ardooise architect Jérome Deboutte (1883-1950), op de plaats van de vroegere herberg "In Het Damberd", waar sinds vanouds het schepencollege samenkwam.
Het gemeentehuis illustreert een algemene evolutie in kleine, omwille van oorlogsschade geadopteerde gemeenten: tijdens de wederopbouwperiode van de jaren 1920 wordt er een gemeentehuis gebouwd, terwijl het gemeentebestuur voor de oorlog vergaderde in een herberg.
Als zijnde een gemeentehuis opgetrokken in traditionalistische stijl met art-deco-invloeden, gekenmerkt door zijn gelede en levendige baksteengevels, inkomportiek, opvallend klokkentorentje, aangevuld met hoeknis met Christusbeeld en gedenkplaten voor gesneuvelden en ter herdenking van de Ardooise bisschop-missionaris Roelens. Grotendeels bewaarde interieurindeling met fraaie interieurelementen als inkomhal, trap met granito treden, binnendeuren, lambrisering, kachelschouwtjes, schepenzaal met reliëf van Hendrik Boncquet, vermoedelijk zijn ontwerp voor de 'Prix de Rome' van 1894.

sociaal-culturele waarde

Als gemeentehuis van een middelgrote plattelandsgemeente, als representatief gebouw waarvan het belang van de politiek en het bestuur van de gemeenschap moest afstralen.
Als zijnde een gemeentehuis dat na de schade door de Eerste Wereldoorlog mede het ideale dorpsbeeld moest herstellen of creëren.
Als getuige van de modernisering van het dorp in de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog: een volwaardig gemeentehuis wordt gebouwd op de plaats van de vroegere herberg waar het schepencollege vergaderde.

Marktplein 1-3 (Ardooie)
Voormalig gemeentehuis, opgetrokken tijdens de wederopbouw in de jaren 1925-1926, naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Thans in gebruik als O.C.M.W./ Sociaal Huis, met naastgelegen PWA- kantoor.