Britse militaire begraafplaats Vichte Military Cemetery

Britse militaire begraafplaatsen

De bescherming omvat de Britse militaire begraafplaats, genaamd Vichte Military Cemetery.

Waarden

De Britse militaire begraafplaats Vichte Military Cemetery is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Deze begraafplaats, ontworpen door William Harrison Cowlishaw, vertoont karakteristieke elementen, zoals een bakstenen ommuring en een offerkruis, dat geflankeerd wordt door esdoorns. De rijen met typisch Britse graven zijn kort en onderverdeeld in vijf perken.

historische waarde

in casu historische context en militair-historische waarde: : Begraafplaats aangelegd naar aanleiding van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief. Vichte kon op 22 oktober 1918 bevrijd worden. Mannen van de Britse 9de en 316te divisie, die er toen omkwamen, werden op een nieuwe begraafplaats begraven, die na de wapenstilstand werd uitgebreid met geconcentreerde graven uit de omgeving. Nu liggen er 236 militairen uit de Eerste Wereldoorlog en twee Britten uit de Tweede Wereldoorlog.

Vichte Military Cemetery

Elf Novemberlaan (Anzegem)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van W.H. Cowlishaw. Het betreft een begraafplaats met rechthoekige plattegrond, een bakstenen omheiningsmuur, een smeedijzeren toegangshek, een 'Cross of Sacrifice', een schuilgebouw en vijf perken met witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met opgaande bomen.