Abdijsite Sint-Trudo: gebouwen

Abdijsite

Beschrijving

De abdijhoeve met het poortgebouw, de boerenwoning, schuur en twee stallingen van het voormalig Sint-Trudoklooster te Brugge, zijn beschermd als monument.

Waarden

Abdijhoeve bestaande uit poortgebouw, boerenhuis, schuur en twee stallingen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde: :
Het poortgebouw, het boerenhuis, de schuur en de twee stalgebouwen zijn de belangrijkste restanten van de abdijhoeve, die gevestigd was op de oorspronkelijke abdijsite, en die van 1580 tot 1803 steeds verbonden bleef met de Sint-Trudoabdij. De verschillende gebouwen waarvan enkele teruggaand tot het einde van de 16de-begin 17de eeuw, zijn mede door hun gaafheid en hun verzorgde afwerking, belangrijke, zeldzame getuigen voor de landelijke architectuur in Vlaanderen in vermelde periode.
Het beeldbepalend, aan de straat gelegen poortgebouw dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw, en straalt het historisch belang van de site naar buiten uit.
Het merkwaardig boerenhuis omvat een vrij gaaf bewaard eind 16de- begin 17de-eeuws rechthoekig hoofdvolume, met aanleunende 18de en 19de-eeuwse bijbouwen. Het oudste gedeelte - oorspronkelijk voorzien van een aangebouwde trapkoker tegen de oostgevel - vertoont onder meer een gaafbewaarde dakconstructie, een tweebeukige kelder onder graatgewelven en verzorgd metselwerk onder meer getypeerd door boogvormige vensternissen met afgeschuinde dagkanten.
De gaaf bewaarde dwarsschuur, daterend uit het eind van 16de- begin 17de eeuw wordt getypeerd door een behouden dakconstructie en verzorgd metselwerk.
De stalvleugel ten zuiden van het boerenhuis vertoont naast middeleeuws metselwerk, sporen van gelijkaardige nissen als boerenhuis en dwarsschuur.

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.