Huis Maes of De Poermolen

Herenhuis

Beschrijving

Het 18de-19de-eeuwse herenhuis gekend als Huis Maes of De Poermolen te Oedelgem, is beschermd als monument.

Herenhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : als zijnde een imposante herenwoning met een beeld- en structuurbepalende ligging in de Oedelemse dorpskom, - haaks op de straat in de bocht van de Bruggestraat nabij het Marktplein, welke rond 1850 enige tijd als dorpsschool dienst deed en later als woning fungeerde bij de melkerij.
Het betreft een gaaf bewaard en fraai herenhuis met een 18de-eeuwse kern en 19de-eeuws uitzicht met een zeer verzorgde, contrasterende gevelafwerking getypeerd door: de beraping afgewisseld met de witbeschilderde hoekbanden, de puilijst met aansluitende klossen, de uitgewerkte muuromlijstingen en het verzorgde witbeschilderde houtwerk

Bruggestraat 6, 8C (Beernem)
Woonhuis met kern opklimmend tot het vierde kwart van de 18de eeuw met een gevel uit de tweede helft van de 19de-eeuw. Volume van twee bouwlagen en zeven traveeën, met uitgewerkte beraapte lijstgevels.