Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoevesite Goed van den Bogaerde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Herberg, hoevesite Goed van den Bogaerde en hoevesite Goed Ter Leede

Beschrijving

De gaaf bewaarde hoevesite van het voormalige Goed van den Bogaerde te Beernem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De hoevesite van het voormalig Goed van den Bogaerde is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het betreft een gaaf bewaarde hoevesite, welke nauwelijks werd aangetast door de moderne bedrijfsvoering in de agrarische sector. Deze landelijke omgeving, ontegensprekelijk verbonden met de hoeve, wordt getypeerd door de u-vormige opstelling van de gebouwen, de gemarkeerde erftoegang, het begraasd erf met gekasseide en geplaveide stoepen en paden, de omringende doornhaag ten oosten en ten zuiden en de resten van boomgaard ten oosten.

Noendreef 3 (Beernem)
Uit de 18de-eeuwse periode bleef enkel het boerenhuis bewaard. In 1847 werd de hoeve grondig aangepakt. Het boerenhuis werd vergroot, de haakse vleugel achteraan werd aangezet. De bestaande nutsgebouwen werden afgebroken en vervangen door de huidige schuur en stalvleugel. Ten westen, stalvleugel daterend van circa 1862. Heden, hoeve met losse bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een met gras begroeid erf. Erftoegang gemarkeerd door zeszijdige bakstenen toegangspijlers op dito sokkel onder arduinen dekplaat, waarin spitsbogige Maria-nisjes.

Gekandelaarde linde bij Goed van den Bogaerde

Ten zuidwesten van de boerenwoning staat een gekandelaarde lindeboom die gezien zijn oriëntatie ten opzichte van het huis hoogst waarschijnlijk de functie heeft vervuld van schermboom. Op het moment van de inventarisatie in 2008 wist de negentigjarige bewoner, die reeds 60 jaar in het pand woont, te vertellen dat de boom vroeger nuttig was voor de honingproductie. Hij zei: "ze zetten er bieën in". Het is een zomerlinde met een stamomtrek van 359 cm (2008) en vormt nog een relict van de 18de-eeuwse aanleg bij het boerenerf.