Station Avelgem

Stationsgebouw Avelgem met bijgebouw

Het voormalige NMBS-station met het bijgebouwtje te Avelgem, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig station met inbegrip van het bijgebouwtje, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: betreft voorbeeld van een station uit 1924 opgericht in zogenaamde wederopbouwstijl, subvariant met speklagen en plint in gebouchardeerde blauwe steen, gelegen aan een spoorlijn die vanaf 1869, met vertakkingen, daterende 1881 tot 1891 werd aangelegd.

historische waarde

in casu sociaal-historische en economisch-historische waarde: de aanwezigheid van spoorlijnen en van het station illustreert hoe bepalend de invloed was op de tewerkstelling en de economie en dit met internationale aspecten.

industrieel-archeologische waarde

Dit station is een materiële getuige die, in samenhang met de (als monument beschermde) fabriek Leurent, het belang illustreert van de ontwikkeling van de mobiliteitsinfrastructuur (in casu de aanleg van het spoorwegnet vanaf de 19de eeuw) op de ontwikkeling en de inplanting van de industrie. In het geval van Avelgem gaat het om een spoorlijn die vanaf 1869 met vertakkingen daterend van 1881 tot 1893, werd aangelegd en die circa 1900 de inplanting van een belangrijke textielindustrie met Frans kapitaal mogelijk maakte, dit door de efficiënte aan- en afvoer van goederen en door het pendelvervoer van arbeiders.

Station Avelgem

Yzerwegstraat 1 (Avelgem)
Voormalig station, gelegen op de lijnen 83, 85 en 87, eertijds een belangrijk punt in het goederenvervoer tussen steden en gemeenten met een niet te onderschatten industriële activiteit. Landelijk, voormalig stationsgebouw van het Wederopbouwtype door de staat gebouwd in 1924 naar ontwerp van architect P. Ongenae. Centraal gedeelte van één bouwlaag met rechts daarvan woning van twee bouwlagen. Bijgebouwtje voor sanitair en lampisterie.