Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Spinnerij Leurent met onmiddellijke omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Spinnerij Leurent en omgeving met directeurswoning en conciërgewoning

Beschrijving

De spinnerij Leurent ook gekende als de Groote Fabrieke met onmiddellijke omgeving, namelijk de directeurs- en conciërgewoning en kantoorgebouw, gelegen te Avelgem, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de voormalige spinnerij Leurent, directeurs- en conciërgewoning, kantoorgebouw, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard voorbeeld van een spinnerij complex opgericht in 1907 en bestaande uit een t.a.v. de dorpskern geheel van beeldbepalende onderdelen zoals het eigenlijke fabrieksgebouw, de opslagplaats, de schoorsteen, de koelvijver, de directeurswoning, de conciërgewoning en het kantoorgebouw.

Doorniksesteenweg 155 (Avelgem)
Burgerhuis uit het begin van de 20ste eeuw. Enkelhuis van rode baksteen met aflijnende fries.

Directeurswoning bij spinnerij Leurent

Huttegemstraat 1 (Avelgem)
Directeurswoning van de spinnerij Leurent, uit het begin van de 20ste eeuw. Enkelhuis van rode baksteen verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen.

Spinnerij Leurent

Doorniksesteenweg 151-153, 151A-C, Huttegemstraat 1, 15 (Avelgem)
Voormalige spinnerij Leurent (Arlitex) of in de volksmond De groote fabrieke, opgetrokken naar ontwerp van Liétard en Forest door de Franse industrieel Henri Leurent in 1907. Industriële site bestaande uit het spinnerijgebouw van het Manchestertype, voormalige stoommachinezaal, voormalig ketelhuis, schoorsteen, opslagplaats, spoorlijn voor de bevoorrading van het bedrijf gelegen tussen het hoofdvolume en de opslagplaats, kantoorgebouw van 1946 naar ontwerp van J.M. Joris, directeurs- en conciërgewoning uit het begin van de 20ste eeuw.