Villa Ravensteen

Duinwoningen en vissershuisje

Beschrijving

Het duinhuis Villa Ravensteen is beschermd als monument. De bescherming omvat de villa met haar interieur en het hele perceel waarop het gebouw is gelegen, met inbegrip van de duinbeplanting, de garage, bakstenen toegangstrap en omlopende bakstenen muur.

Ravensteen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Als zijnde representatief voor de vakantiewoningen, in casu cottage-achtige duinhuizen, uit de vroeg-toeristische periode van de Westkust, id est de periode van kort voor de eeuwwisseling tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Dit type van "vrijetijdsarchitectuur" introduceerde in de ontwikkeling van de kustarchitectuur een nieuwe woonvorm en -stijl. "Ravensteen" is een duinhuis opgetrokken in 1914 voor een Antwerpse bouwheer, het werd in 1937 uitgebreid in aansluitende bouwtrant. Het bewaart zijn typische indeling, opstand, plattegrond en architecturale uitwerking. Dit duinhuis wordt voornamelijk gekarakteriseerd door het gebruik van houtwerk voor het art-nouveaugetinte deurportaal, muuropeningen (kleine roeden, luiken), dakrand (beplanking en consoles), en pseudo-vakwerk, het wisselend dakenspel met dakkapellen, in- en uitspringende muurpartijen onder meer ten gevolge van erker. Hierbij is het geheel geconcipieerd in een eigen "Vlaamse stijl": witbeschilderde baksteenbouw, gepikte plint, rode pannen bedaking met makelaars. Anderzijds verwijst het pseudo-vakwerk dan weer naar de Engelse en Normandische bouwtrant.
Van het bewaarde interieur - opgebouwd rondom een traphal - is in de eerste plaats de fraaie, houten bordestrap het vermelden waard.
Het duin bewaart zijn reliëf en is met gras begroeid. De bakstenen toegangstrap - een typisch element voor duinhuizen gelegen op een duintop - blijft hier behouden. De duinvoet is versterkt met een omlopende bakstenen muur. De later in het interbellum ingebrachte garage dateert van 1935.

sociaal-culturele waarde

Als "document" uit de elitaire vroeg-toeristische periode van de Westkust. Dit type van "vrijetijdsarchitectuur" weerspiegelt de toenmalige sfeer en woonwensen van de zomerse vakantieganger. Dit duinhuis vormt tevens een schakel in het verhaal van de kust waar het bouwen en verbouwen in een stroomversnelling is geraakt.

Villa Ravensteen

Generaal Hély D'Oisselstraat 7 (Koksijde)
Vakantiewoning, gebouwd onder de naam Zonnig Hoekje, voor A. Pieraerts naar een ontwerp van Camille Van Elslande uit 1912. In 1937 ten zuidoosten uitgebreid met twee kamers door de toenmalige eigenaar. Inplanting bovenop het duin waarvan de voet versterkt is door middel van een omlopende bakstenen muur met in 1935 ingebrachte garage. Duinhuis van het bel-etagetype; witgeschilderde baksteenbouw op gepikte plint. Sokkelvormende begane grond; afgeschuinde hoek- én dienstdeurtravee met ronde oculus onder getrapte overstek, tussen steunberen.