Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein Tudor: park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Brugge

Beschrijving

Het park bij het kasteel Tudor, gelegen langs de Zeeweg te Sint-Andries, is beschermd als dorpsgezicht. In hetzelfde besluit werd het kasteel beschermd als monument. Het kasteel maakt geen deel uit van het beschermde dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarin de waarde van het park bij het kasteel Tudor als volgt werd gemotiveerd: als zijnde een onmisbaar onderdeel van het kasteeldomein en omwille van zijn intrinsieke waarde als kasteelpark.

• Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000551, Kasteel Tudor met park, advies KCML (1991).

Het park van het kasteel Tudor is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang.

Kasteeldomein Tudor

Zeeweg 147, 147A-C (Brugge)
Kasteel gebouwd in 1904 in "Tudorstijl", gelegen midden een aangelegd park, bestaande uit lusttuin, kruidentuin en bos. Voormalig koetshuis aan het begin van de toegangsdreef.

Kasteeldomeinen Beisbroek, Tudor, Tillegem en Abdij van Zevenkerken

Sint-Andries, Sint-Michiels (Brugge), Snellegem (Jabbeke), Loppem, Zedelgem (Zedelgem)
Dit gebied is gelegen in de zuidwestelijke bosrijke rand rond Brugge. Tijdens de middeleeuwen en later (tot 18de eeuw) vormden de arme en droge landbouwgronden een uitgestrekt gemeenschappelijk veldgebied met struiken, heide, en her en der enkele ontgonnen percelen. Na de 18de eeuw kwamen grote delen van dit gebied in handen van de adel die deze gronden ontgonnen als landbouwland of als bos. Ze gingen systematisch te werk volgens een geometrisch patroon van dreven. Veelal lieten ze op de slechtste gronden een kasteel bouwen met bijhorend park: kasteel Tudor, kasteel van Tillegem, kasteel Forreist en Kasteel ter Heide. Verder liggen in het gebied ook nog de omgrachte hoeve Sint-Anna-ter-Woestijne, de Hoeve Godts en de Abdij van Zevenkerken. In het zuidwesten bevindt zich een zeer natte depressie ’t Duivelsnest genaamd.