Beschermd monument

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius: oude delen

Beschermd monument van tot heden

ID
11391
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/11391

Besluiten

Religieuze en openbare gebouwen
definitieve beschermingsbesluiten: 20-02-1939  ID: 31

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De oude delen van de parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius zijn beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt beschreven dat de bescherming enkel de oude delen van de kerk omvat: de toren, het koor en de zijkapellen. Het schip van de kerk dateert van na 1828 en werd gerestaureerd in 1926. Deze recentere delen zullen bij de uitbreiding van de bescherming tot de volledige kerk in 1979, eveneens beschermd worden als monument.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW000061, Parochiekerk Sint-Jan-Baptiste en Sint-Eligius, briefwisseling KCML (1938).


Waarden

De toren, de kerk en de zijkapellen van de kerk van Sint-Jan-Baptist zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

artistieke waarde

-

historische waarde

-


Aanduiding van

Is de omvattende bescherming van

Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Dorpsplein (Anzegem)
In de kerk werd een nieuw orgel gebouwd door Pierre (jr) van Peteghem, van 1845 tot 1847. In 1965 werd al het pijpwerk weggenomen door de firma Loncke, die een 6-tal registers verwerkte in een nieuw positieforgel dat beganegronds in de zijbeuk geplaatst werd. Al het overige van het doksaalorgel werd buiten gebruik ter plaatse gelaten. In 1992 bouwde Jean Bruggeman een nieuw koororgel, in de plaats van het Loncke-positief, en hergebruikte opnieuw de 6 Van Peteghem-registers.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist en Eligius

Dorpsplein (Anzegem)
Hoger gelegen georiƫnteerde driebeukige hallenkerk, omgeven door druippad, omlopend pad afgezoomd door leilinden. Ten zuiden van de kerk, parkje met Lourdesgrot afgezet door ijzeren hekje. Van de oorspronkelijk romaanse kruiskerk van eind 12de, begin 13de eeuw, resteert de vieringtoren met rechthoekig grondplan, het opgaand metselwerk van de transeptvleugels en delen van het in 1686 verbouwde koor. Het driebeukige schip is een wijziging uit de jaren 1820, naar ontwerp van architect L. Vuylsteke.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.