Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Eligius

Religieuze en openbare gebouwen

Beschrijving

De parochiekerk van Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte en Sint-Eligiuste te Waarmaarde, is beschermd als monument.

Waarden

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

archeologische waarde

in casu oudheidkundige waarde

Orgels parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwstraat (Avelgem)
Op het doksaal staat een instrument van J. Anneessens uit 1932. Dit orgel is buiten gebruik sinds circa 1975. Een tweedehands-orgel werd aangekocht in 1980 en als koororgel geplaatst.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligius met kerkhof

Georiënteerd bedehuis gelegen in de oostelijke uithoek van de gemeente nabij de Schelde. De huidige kerk is in kern laat-romaans, opklimmend tot circa 1220. Van deze initiële bouwfase bleven de kruisingstoren, de zuidelijke transeptarm, een deel van de zuidwand van het rechthoekig koor en de zuidgevel van het schip bewaard. Na beschadiging in 1485, hersteld en bouw van het huidige koor en zijkoor. Omstreeks 1900-1901 wordt de kerk grondig verbouwd en vergroot door de Gentse architect August van Assche. Omringend ommuurd kerkhof met ten zuidoosten graven van het Gemene Best.