Graf en grafteken Gelders

Waarden

Het graf en het grafteken Gelders is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Uitzonderlijk grafteken voor de Vlaamse socialistische voorman Frans Gelders die een belangrijke rol speelde binnen de socialistische vakbond en de socialistische partij op zowel lokaal als nationaal vlak. Als Vlaming streed hij voor het officiële gebruik van de Nederlandse taal zowel op lokaal als nationaal vlak. Hij lag mee aan de basis van de taalwetgeving van 1932.

architecturale waarde

Representatief voorbeeld van een modernistisch grafteken uit 1949 bestaande uit een zerk en stéle, opgetrokken in blauwe hardsteen.

artistieke waarde

Het uniek vormgegeven grafteken van Frans Gelders werd gerealiseerd door beeldhouwer ené Boschmans die meermaals binnen de socialistische milieus aangetrokken werd als kunstenaar. Voor zover momenteel bekend is het grafteken Gelders het enige grafteken in zijn oeuvre. Het grafteken is representatief voor de stijl van Boschmans die zich kenmerkt door een vormversobering maar met behoud van het figuratieve. Zijn stijl wordt gerekend tot het socialistisch realisme. Het grafteken met de grafsculptuur is een uniek en kwalitatief uitgevoerd kunstwerk dat gerealiseerd werd in een periode waarvan algemeen wordt aangenomen dat de grafsculptuur in verval is.

Grafteken Gelders

Mechelsesteenweg (Vilvoorde)
Grafteken in socialistisch realisme voor Frans Gelders uit 1949 naar ontwerp van beeldhouwer René Boschmans.

Andere relaties

Heeft als voorganger