Familiegraf en grafteken Derscheid

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 15-05-2019  ID: 14833

Waarden

Het familiegraf en grafteken Derscheid zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Uniek vormgegeven graf en grafteken uit 1946/1952 voor de familie Derscheid en voornamelijk voor de bioloog en verzetsstrijder Jean-Marie Derscheid (1901-1944). De symboliek is uniek voor het grafteken en visualiseert het belang van Jean-Marie Derscheid voor de ornithologie en zijn deelname aan het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De zes verschillende vogelsoorten verwijzen naar de levenslange passie en wetenschappelijke carrière van Jean-Marie Derscheid. Het opschrift ‘Lt SRA’ wijst op zijn activiteiten binnen de verzetsbeweging ‘Service de Renseignement et d’Action’. Hetzelfde geldt voor de burgerlijke eretekens, toegekend door de Belgische overheid voor bewezen diensten. De esculaap, in combinatie met de lauwerkrans is representatief voor de verwijzing naar een arts, hier het beroep van Gustave Derscheid die zich specialiseerde in de behandeling van tuberculose en die eveneens in dit familiegraf begraven ligt.

architecturale waarde

Uitzonderlijk grafteken bestaande uit een graftuin met erin een combinatie van een grafurne in art deco en een modernistisch zerk. Het geheel is ontstaan uit het samenvoegen van een eigentijds modernistisch grafteken uit 1952 voor Gustave Derscheid en een ouder herdenkingsteken in art-decostijl uit 1946 voor Jean-Marie Derscheid.

De decoratie van de urne op de sokkel met de gestileerde plantenband en de band van eenden is uniek in de funeraire kunst en is duidelijk gekoppeld aan de persoon van Jean-Marie Derscheid. De uitvoering van het kruis met esculaap en lauwerkrans die uit de dikte van de grafzerk is gehouwen, is een uitermate kwalitatieve en dure uitvoering voor decoratie die slechts uitzonderlijk tijdens het modernisme wordt toegepast.

Het grafteken Derscheid is een uitzonderlijk voorbeeld van grafkunst, ontstaan in een periode die algemeen geassocieerd wordt met het verval van de grafkunst.

Grafteken Derscheid

Burchtstraat (Zaventem)
Grafteken opgetrokken in 1952 voor de familie Derscheid in een combinatie van art deco en modernisme.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door