Belgische militaire begraafplaats De Panne

Belgische militaire begraafplaatsen

De bescherming als monument omvat de Belgische militaire begraafplaats van De Panne.

Waarden

De Belgische militaire begraafplaats van De Panne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

historische, in casu architectuurhistorische en artistieke waarde:
Uitgestrekte begraafplaats met typische kenmerken, zoals de centrale plaats van de vlaggenmast, het strak geometrisch patroon waarin de perken zijn aangelegd, de rug-aan-rug opstelling van de rijen graven ...

historische, in casu historische context en militair-historische waarde:
Grootste Belgische militaire begraafplaats met 3739 grafstenen, aangelegd vanaf januari 1918 met doden uit het nabijgelegen militair veldhospitaal van Cabour en het Rode Kruis-hospitaal van L'Océan. Na de oorlog uitgebreid met onder meer graven uit de omgeving van Veurne, Diksmuide en Vleteren.

Innoverende wijze van begraven in oorlogstijd.

Kerkstraat (De Panne)
Belgische militaire begraafplaats, aangelegd vanaf januari 1918. De begraafplaats heeft een rechthoekige plattegrond, met rechthoekige perken die geometrisch zijn aangelegd rond een centrale vlaggenmast. De rijen graven zijn meestal dubbel, rug aan rug, aangelegd, met aanplantingen ertussen.