Graf van de beeldhouwer Pieter Braecke

Waarden

Het graf met grafteken van de beeldhouwer Pieter Braecke is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Uniek grafteken voor de vooraanstaande en internationaal gevierde fin-de-siècle-beeldhouwer Pieter Braecke, door hemzelf ontworpen en geplaatst op een sokkel ontworpen door zijn goede vriend Victor Horta. Pieter Braecke ligt begraven op de begraafplaats van Nossegem waar hij sinds 1907 een buitenverblijf bezat en waar hij in 1938 ook stierf. Hij ligt er begraven samen met zijn echtgenote Elodea Romeo die ook jarenlang het model van de beeldhouwer was.

Het beeld ‘pelgrim met een jong kind’ geldt als het laatste werk van Pieter Braecke. Hetzelfde geldt voor de sokkel die één van de laatste ontwerpen is van Victor Horta.

artistieke waarde

Het unieke grafteken is ontstaan in de samenwerking tussen drie bevriende kunstenaars die in hun carrière regelmatig samenwerkten: de beeldhouwers Pieter Braecke en Gustave Dejonckheere en de architect Victor Horta. Braecke en Horta gelden als tenoren van de art nouveau doch continueerde beiden met succes hun carrière tijdens het interbellum.

Het beeld voorstellende een ‘pelgrim met een jong kind’ is representatief voor het oeuvre van Pieter Braecke. Het is een laat voorbeeld van de voor hem herkenbare, kenmerkende en representatieve stijl met verwijzingen naar kinderen en het gebruik van allegorieën; hier de pelgrim. Mogelijk is het gezicht van de oude man een zelfportret. Het beeld geldt als zijn laatste werk waar hij ongetwijfeld één van zijn laatste ideeën vorm gaf.

architecturale waarde

De sokkel in modernistische stijl is een laat ontwerp van Victor Horta. De sokkel getuigt van de stijlherbronning van de architect tijdens het interbellum en die van hem evenzeer een gewaardeerd interbellumarchitect als art-nouveau-architect maakt. Het gaat hier voor zover bekend om de enige modernistische sokkel voor een grafteken ontworpen door V. Horta.

Grafteken door Pieter Braecke

Namenstraat 60 (Zaventem)