Cottage La Vigie

Cottage La Vigie

Beschrijving

De cottage La Vigie is beschermd als monument. De bunker uit de Eerste Wereldoorlog waarop de cottage werd gebouwd en de in 1935 aangebouwde belvédère zijn eveneens in de bescherming als monument opgenomen.

Waarden

La Vigie, cottage gebouwd op een bunker uit de Eerste Wereldoorlog is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Deze villa gebouwd op een bunker is zowel van belang voor de militaire geschiedenis als voor de architectuurgeschiedenis. Deze gaaf bewaarde bunker, bestaande uit een kanonkamer en munitie magazijnen, is een belangrijke getuige van de oorlogsvoering tijdens de Eerste Wereldoorlog. Deze bunker, opgetrokken in 1916, kadert in de Britse aanvallen gericht op de havenstad Oostende toen gelegen in het door de Duitsers bezette gebied. Vanuit deze bunker werd met zwaar geschut de Duitse Tirpitz batterij, opgericht ter verdediging van Oostende, bestookt. Deze villa, opgetrokken in 1925 boven op de bunker en omwille van zijn uitzonderlijk uitzicht "La Vigie" genaamd, is een geslaagde architecturale realisatie waarbij het historische gegeven van de bunker als een toegevoegde waarde op een doordachte manier in het nieuwe project werd geïntegreerd. Bovendien is deze villa representatief voor de individuele vakantiewoningen, in casu cottage-achtige duinhuizen, uit het interbellum aan de Westkust. De architecturale uitwerking van deze villa wordt voornamelijk gekarakteriseerd door het wisselend dakenspel, het thans overschilderde imitatie vakwerk en de erkers. De aanpassing van de jaren 1935, voornamelijk de aanbouw van de belvédère, ligt volledig in de lijn van vakantie architectuur.

Cottage La Vigie

Verdedigingslaan 9 (Koksijde)
Britse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, gebouwd in het voorjaar van 1916, waarop na de oorlog een villa in Engelse cottagestijl gebouwd werd naar ontwerp van Gaston Lejeune.