Café met danszaal Eldorado

Danszaal Eldorado is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Een representatief, uitzonderlijk goed bewaard en herkenbaar voorbeeld van een handelspand in de landelijke Vlaamse Rand dat sinds zijn ontstaan in 1905, mogelijk als juwelierszaak, steeds in gebruik is gebleven als handelspand en dat voor 110 jaar, doch met verschillende functies. Getuige van die nieuwe functie is de uitbreiding en herinrichting van het gebouw tot café met danszaal in 1927.

architecturale waarde

Een representatief, uitzonderlijk goed bewaard en herkenbaar voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuws pand, in 1927 uitgebreid met een danszaal. Het samengaan van een café met danszaal, beiden zeer kwalitatief aangekleed creëert hier een bijzondere ensemblewaarde.
Het café wordt gekenmerkt door een kleurrijk vormgegeven cafépui met tegels en glas-in-lood, vermoedelijk uit 1927 naar ontwerp van Jean De Roy uit Merchtem. De pui en caféinrichting voldoen aan de vormgeving zoals die door de contemporaine literatuur wordt voorgeschreven en zijn een vroeg voorbeeld van het gebruik van gevernist fineer voor caféinrichtingen. Het interieur van het café Eldorado bleef authentiek bewaard met onder andere de lambrisering met banken en spiegels, binnenschrijnwerk, toog, deuren, tochtportaal, radiatorkasten, vloertegels, glas-in-lood waardoor er een belangrijk ensemble ontstaat met referenties naar de pakketbootstijl.
De danszaal is een herkenbaar, representatief voorbeeld en een typevoorbeeld van een landelijke danszaal uit het interbellum met een eenvoudig exterieur en een rijkelijk vormgegeven interieur in een combinatie van de pakketbootstijl en de Beaux-Artsstijl. Alle typische kenmerken van een danszaal bleven bewaard: de verlaagde dansvoer, banken tegen de muren, kolommen om het balkon en het bovenste muurregister te ondersteunen, een balkon met trap, een podium met trappen en een afgeschuind plafond met authentieke luchters.

Kerkstraat 251 (Grimbergen)
Bakstenen rijhuis van twee bouwlagen onder doorlopend pannen zadeldak, uit het begin van de 20ste eeuw, waarvan de begane grond in de jaren 1920 verbouwd werd tot een woongedeelte, een café in pakketbootstijl en een danszaal in beaux-artsstijl.