Graf van de kunstschilder Jean Brusselmans

Beschermd monument van tot (voorlopige bescherming)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

voorlopige beschermingsbesluiten: 20-12-2018  ID: 14754

Waarden

Het graf met grafteken van de kunstschilder Jean Brusselmans is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

Het grafteken voor Jean Brusselmans en zijn echtgenote is een representatief voorbeeld van de modernistische hardstenen graftekens zoals die vanaf het midden van de 20ste eeuw werden opgericht. De stèle werd uitzonderlijk vormgegeven door het inkappen van de tekst autografen van de schilder en op zijn schilderijen. Eigen aan het grafteken van de vrijzinnige Brusselmans is de afwezigheid van elk religieus symbool.

historische waarde

Intact bewaard graf en grafteken van de kunstschilder Jean Brusselmans. Hij woonde en schilderde het grootste deel van zijn leven in Dilbeek en werd daar bijgezet op de gemeentelijke begraafplaats. Brusselmans vond zijn inspiratie in het Dilbeekse landschap en de lokale bevolking en is daardoor sterk verbonden met de gemeenten en het omgevende West-Brabantse landschap. Op de stèle prijkt de tekst L'existence/ d'un artiste/ est toujours/ héroique/ Jean Brusselmans wat kan geplaatst worden in zijn niet aflatende strijd voor erkenning als kunstschilder, zijn schilderkundig idioom en zijn constante doorzettingsvermogen. De kunstschilder Jean Brusselmans is één van de meest unieke figuren in de Vlaamse schilderkunst van de 20ste eeuw. Hij wordt zowel tot het Brabantse fauvisme als het Vlaamse expressionisme gerekend doch behield steeds zijn eigenheid toen hij schilderde. Jean Brusselmans ligt hier begraven samen met zijn echtgenote en enige vrouwelijke model Marie-Louise Frisch.

Grafteken voor Jean Brusselmans

d'Arconatistraat (Dilbeek)
Naoorlogs modernistisch grafteken voor de internationaal gewaardeerde kunstschilder Jean Brusselmans (1884-1935).

Andere relaties

Wordt opgevolgd door