Oorlogsmonument voor piloten

Oorlogsmonumenten

Het oorlogsmonument ter ere van Belgische en geallieerde piloten is beschermd als monument.

Waarden

Het gedenkteken voor de Belgische en geallieerde piloten van beide wereldoorlogen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische en artistieke waarde:
Als zijnde een gedenkteken met een zeldzaam en merkwaardig ontwerp, namelijk in de vorm van een vuurtoren. Een vuurtoren vormt een herkenningspunt van de kust. De miniatuurvuurtoren is onderaan uit gele baksteen opgebouwd. Boven de 4 verdiepte panelen met bas-reliëfs en herdenkingsteksten staat de eigenlijke toren, die naar boven toe verjongt, bestaande uit verticale banen gele baksteen, afgewisseld met verdiepte, wit beschilderde stroken. De toren wordt bekroond met een houten seinkamer, bedekt met een tentdak.
Als zijnde een gedenkteken met bas-reliëfs van Joseph Witterwulghe. Witterwulghe(Brussel, 1883 - Ukkel, 1967) had opleiding genoten van J. Dillens, C. Van der Stappen en Th. Vinçotte en zou zelf jarenlang lesgeven. Hij realiseerde heel wat standbeelden, figuren, borstbeelden en portretten, waaronder het beeld voor het Koningin Elisabethmonument te Luik, het G. Eekhoudmonument te Schaarbeek en 8 grote bronzen reliëfs voor de 'Pont des Arches' te Luik.
De vlakreliëfs op het gedenkteken in Koksijde stellen een gevleugelde overwinningsgodin voor die voor enkele vliegtuigen uitvliegt en een zittende vrouw met kind, wijzend naar een vliegtuig dat uit de lucht neerdaalt.

in casu historische context en militair-historische waarde:
Als zijnde een gedenkteken dat herinnert aan de Belgische en geallieerde piloten uit beide wereldoorlogen. Het militaire vliegwezen ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot een fundamenteel en zelfstandig onderdeel binnen de oorlogvoering. De job van piloot was bijzonder riskant, avontuurlijk en sensationeel: vliegers groeiden algauw uit tot ware helden. Dit gedenkteken werd in Koksijde opgericht, daar er zowel tijdens de Eerste Wereldoorlog (door de Belgen) als tijdens de Tweede Wereldoorlog (door de Duitsers) een militair vliegveld werd uitgebouwd. Hieruit ontwikkelde zich de militaire basis van Koksijde met vliegveld, die vandaag de dag nog steeds operationeel is.

Als zijnde de materialisatie van het herdenken van een collectief trauma.

Gedenkteken voor de Belgische en geallieerde piloten van beide wereldoorlogen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
Gedenkteken ter ere van Belgische en geallieerde piloten uit beide wereldoorlogen, in de vorm van een vuurtoren. De bas-reliëfs van het gedenkteken zijn van de hand van beeldhouwer Witterwulghe. Het gedenkteken werd onthuld in 1951.