Duitse mitrailleurspost spoorlijn 58

Duitse mitrailleurspost spoorlijn

Waarden

De Duitse mitrailleurspost spoorlijn (Hollandstellung) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

architecturale waarde

Als zijnde een uitermate zeldzame, atypische betonnen constructie van de Hollandstellung. Daar waar de bunkers van de Hauptstellung tussen Strobrugge (Maldegem) en Vrasene (Beveren) werden opgetrokken aan de hand van betonstenen volgens bepaalde min of meer standaardtypes of standaardkarakteristieken, is deze mitrailleurspost grotendeels opgetrokken in gegoten beton. Een bunker uit de Eerste Wereldoorlog, die omwille van camouflageredenen de vorm van een spoorweggebouwtje diende aan te nemen, is uniek.

historische waarde

Als zijnde een merkwaardige betonnen militaire constructie, die in 1917 is opgetrokken als onderdeel van de Hollandstellung. Deze mitrailleurspost is meer bepaald opgetrokken naast spoorlijn 58 en diende de vorm van een baanwachtershuisje aan te nemen. Volgens een neergeschreven getuigenis werd een baanwachtershuisje gesimuleerd met geschilderde vensterramen, gordijnen en zelfs bloemen. Dit wijst op het belang dat de Duitse bezetter tijdens de Eerste Wereldoorlog besteedde aan camouflage. De historische context, meer bepaald de ligging langs de voormalige spoorlijn 58, is dus heel belangrijk. De nabijgelegen kilometerpaal 30, die dateert van vóór 1926 en ook een direct inhoudelijk verband heeft met spoorlijn 58, wordt omwille van de ensemblewaarde mee beschermd.

culturele waarde

Als materiële getuige van de Grooten Oorlog, die Vlaanderen jarenlang in zijn greep had en het leven van ontelbaar veel mensen ingrijpend tekende of volledig verwoestte. De Eerste Wereldoorlog was een internationale gebeurtenis bij uitstek, waarbij het gros van Vlaanderen door een vijandelijke mogendheid werd bezet. De herinnering aan de Eerste Wereldoorlog kent nog steeds een breed maatschappelijk en internationaal draagvlak.

Duitse mitrailleurpost spoorlijn 58

Leopoldlaan (Eeklo)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken langs de voormalige spoorlijn 58, als onderdeel van de 'Hollandstellung'.