Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Brouwerijcomplex Het Anker met herenhuis, mouterij-brouwerij en omgeving

Beschrijving

De voormalig mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker met zijn omgeving te Beveren, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van het brouwerij complex Het Anker, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu cultuurhistorische waarde:
De belangrijkste componenten zowel de tuin, als de gekasseide erfoprit zijn visueel met het brouwerijsite verbonden; het betreft bovendien typerende elementen, welke zijn vergroeid met een familiebedrijf met industrieel-agrarisch karakter in de landelijk gemeente, waar wonen, ontspanning en werken, nauw met elkaar verbonden waren.

Herenhuis in empirestijl

Bergenstraat 2 (Alveringem)
Merkwaardig herenhuis in empirestijl met verwaarloosde tuin, en brouwerijcomplex links, gelegen aan de Dode IJzer. Blikvanger wegens volume. Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de 19de eeuw. Gecementeerde en witbeschilderde lijstgevel op grijsblauw beschilderde sokkel.

Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Bergenstraat 4 (Alveringem)
Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw. Vanaf circa 1906 neemt ook de mouterij een belangrijke plaats in. Achterliggende, ronde fabrieksschoorsteen. Gekasseid straatje.