Mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker

Brouwerijcomplex Het Anker met herenhuis, mouterij-brouwerij en omgeving

De voormalig mouterij- en brouwerijcomplex Het Anker te Beveren, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige mouterij-brouwerij Het Anker (Feys-Callewaert) met inbegrip van alle werktuigen/installaties die onroerend zijn door aard en/of bestemming, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als goed voorbeeld van een mouterij van het industriële type met drie mouteesten (resp. uit 1898, 1906 en 1908), met voldoende bewaarde kenmerken/onderdelen van de uitrusting die het productieproces illustreren en met restanten van de bijhorende brouwerij: materiële getuige van een landelijk gesitueerd brouwerij-/mouterijcomplex dat op een reeds in de 18de eeuw en waarschijnlijk vroeger bestaande industriële site (met een lakenweverij, een blauwververij en een linnenblekerij), vanaf 1832 gebruik makend van de gebouwen van de reeds bestaande linnenblekerij, zoutziederij en azijnstokerij, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog uitgroeide tot één van de belangrijkste mout- en brouwbedrijven van het land waar alom bekende biersoorten werden geproduceerd;

Als voorbeeld dat illustreert hoe een van oudsher industriële site in de loop van de geschiedenis voortdurend door andere bedrijven werd hergebruikt, hierin gestimuleerd door de ligging aan de rand van een toenmalig belangrijk handelscentrum op het kruispunt van een belangrijke waterweg namelijk de IJzer, een belangrijke heirweg namelijk Kassel-Aardenburg en een belangrijke 17de-eeuwse kalseideweg namelijk Duinkerke-Waasten;

Als voorbeeld van een industrieel complex dat op treffende en contrasterende wijze het panoramisch profiel van deze landelijke gemeente bepaalt en hierdoor meteen als materiële getuige spreekt voor de plaatselijke historische evolutie op allerlei vlakken inzonderheid op het economische, industriële, sociale en ruimtelijke vlak.

Bergenstraat 4 (Alveringem)
Voormalig mouterij- en brouwerijcomplex "Het Anker"; "N.V. Feys", "Malterie Feys-Callewaert" volgens opschriften. Familiebedrijf gesticht in 1890 en gegroeid uit een zoutziederij die bestaan heeft tot begin 20ste eeuw. Vanaf circa 1906 neemt ook de mouterij een belangrijke plaats in. Achterliggende, ronde fabrieksschoorsteen. Gekasseid straatje.