Parochiekerk Sint-Pieter

De parochiekerk Sint-Pieter te Koksijde is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische en artistieke waarde van de parochiekerk Sint-Pieter als volgt werd gemotiveerd: "Als voorbeeld van een vroege neogotische, landelijke kerk met homogeen meubilair, waarbij vooral het licht volume, het slank silhouet, en het gietijzeren maaswerk in de vensters en in het bijzonder in de roosvensters, als uitzonderlijk gelden."

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DW000463, Parochiekerk Sint-Pieters, advies KCML (1983).

De Sint-Pieterskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Orgel kerk Sint-Pieter

Kerkstraat 30A (Koksijde)
Orgel gebouwd door Petrus Albertus Loncke in 1881. Wijzigingen en/of uitbreidingen zijn vermoedelijk reeds geschied op het einde van de 19de eeuw; uitvoerders waren Petrus Albertus Loncke zelf of zijn zoon Frederik. Het instrument werd sterk gerenoveerd door Jos Loncke en Zonen in 1957.

Parochiekerk Sint-Pieter met kerkhof

Neogotische kruiskerk van 1845-1848 ter vervanging van een rond 1700-1705 gebouwde kerk, welke reeds de in 1216 door de Sint-Walburga van Veurne opgerichte Simoenskapel verving. Omringend kerkhof met gietijzeren calvarie en Frans militair ereperk.