Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteelhoeve en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Besluiten

Woonhuis met molenhuis, platform met kelder en gebied tussen oude loop van Bettelhovebeek en gekalibreerde waterloop

Beschrijving

De kasteelhoeve en haar omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht. De bescherming omvat het hele gebied tussen de oude loop van de Bettelhovebeek en de gekalibreerde waterloop, met inbegrip van de voormalige kasteelhoeve met bijgebouwen en restant van watermolen en het platform met overwelfde "kelder". Alsook de percelen die de toegangsweg vormen tot de hoeve en het aan de hoeve palend stuk grond waar zich de molenvijver bevond. In hetzelfde besluit werden ook het woonhuis met molenhuis van de kasteelhoeve en het platform met kelder afzonderlijk als dorpsgezichten beschermd.

Waarden

Het gehele gebied gelegen tussen de oude loop van de Bettelhovebeek en de gekalibreerde waterloop, bestaande uit de voormalige kasteelhoeve met bijgebouwen en restant van watermolen en het platform met overwelfde 'kelder', alsook de percelen die de toegangsweg vormen tot de hoeve en het aan de hoeve palend stuk grond waar zich de molenvijver bevond is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu archeologische waarde:
Van de voormalige hoeve met watermolen van het Egmontkasteel te Zottegem. het restant van de site met walgracht - mogelijke verblijfplaats van de heren en Benselhove - en het terrein waar zich tot de jaren vijftig van deze eeuw de molenvijver bevond, een ensemble dat een intrinsieke waarde vertegenwoordigt, die bestanddelen omvat die kunnen bijdragen tot het vormen van een totaalbeeld van het optisch leefmilieu en die niet afzonderlijk mogen veranderd worden, indien het geheel zijn typisch karakter wil bewaren.

Kasteelhoeve

Leirensweg 2 (Zottegem)
Vierzijdig gesloten aanleg, zoals die op de kadasterkaart van 1822 is voorgesteld. In de loop van de 19de eeuw werden de gebouwen echter, met uitzondering van het woonhuis op het zuidoosten, verbouwd en aangepast.