Hotel van Goethem

Hotel van Goethem

Hotel van Goethem is beschermd als monument.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de historische waarde van het pand als volgt werd gemotiveerd: als 18de-eeuws herenhuis in rococostijl gebouwd door Jan Baptist van Goethem, beheerder van de Oostendse Compagnie. De voorgevel vertoont onder meer een geaccentueerd middenrisaliet waarin een oeil-de-boeuf, omgeven door rocaillemotieven, geblokte hoekbanden, smeedijzeren borstweringen en beluikte vensters. De motivering van de artistieke waarde van het interieur klinkt als volgt: met onder meer een 18de-eeuws salon met beschilderde wanddoeken van de hand van Pieter Norbert Van Reyschoot, bepleisterd en beschilderd plafond en panelen met geschilderde chinoiserieën van de hand van Emmanuel Pieter Van Reyschoot.

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000758, Hotel van Goethem, advies KCML (1986).

Hotel van Goethem is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Hotel van Goethem

Ingelandgat 2-4 (Gent)
Breedhuis van zes traveeën, twee bouwlagen met mansardedak, uit midden 18de eeuw met een beschilderde en bepleisterde voorgevel met een Lodewijk XV-deuromlijsting van zandsteen. Aanbouwsel met vier traveeën in dezelfde stijl rechts van de voorgevel. Haaks op de tuingevel twee vleugels met gecementeerde gevels met een muurkapelletje, uitziend op de Watergraafstraat.