Gemeentehuis van Sint-Laureins

Geografisch pakket Sint-Laureins

Het gemeentehuis van Sint-Laureins,zonder de recente aanbouw, is beschermd als monument.

Waarden

Op basis van de overzichtsinventaris van het bouwkundig erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins werd een selectie gemaakt van het waardevol erfgoed dat van algemeen belang is vanwege de historische, artistieke, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde. De goed bewaarde en relevante materiële getuigen van het bouwkundig en cultuurhistorisch erfgoed van de fusiegemeente Sint-Laureins die beschermenswaard zijn, hebben hun waardevol karakter behouden, doch worden nog slechts zelden aangetroffen. Het waardevol onroerend erfgoed is vrij divers en omvat niet alleen architecturale monumenten maar ook klein historisch erfgoed, die in de cultuurhistorische evolutie van de gemeente een belangrijke rol hebben gespeeld. Zij vormen representatieve voorbeelden van het nog bestaand cultureel erfgoed in de landelijke omgeving van het krekengebied.

Gemeentehuis met uitzondering van de recente bouw achteraan, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het gemeentehuis dat in 1902 gerealiseerd werd naar de plannen van architect Lambert De Vleeschouder in neotraditionele baksteenarchitectuur is een representatief voorbeeld van een openbaar gebouw met officieel karakter. Door zijn opvallende neostijl is het gebouw ook illustratief voor het ontsluitingsproces van de plattelandsgemeenten rond de vorige eeuwwisseling.
Typologisch en stilistisch is het nu nog functionele gemeentehuis exemplarisch voor de traditioneel opgevatte gemeentehuizen in historiserende stijl, hier in een opmerkelijke, op de Brugse neogotiek geïnspireerde baksteenarchitectuur, en belangrijk door zijn behouden authentieke structuur en harmonische verhoudingen, kleurrijk materiaalgebruik, verzorgde detaillering en ornamentiek en binnenafwerking met onder meer behouden neogotisch binnenschrijnwerk en trap. De inplanting op het dorpspleintje aan de samenkomst van twee belangrijke straten benadrukt nog het representatief en officieel karakter van het gebouw in het dorpscentrum.

Dorpsstraat 91 (Sint-Laureins)
Gemeentehuis, gebouwd in 1902 naar de plannen van architect Lambert De Vleeschouder. Gemeentehuis in historiserende, neotraditionele stijl geïnspireerd op de Brugse neogotiek. Het gemeentehuis herbergde in de onderbouw tot circa 1940 ook een café en conciërgewoning. Door zijn schuine en vrijstaande inplanting op een vrij groot terrein, nu omgeven door een groenblijvende beplanting, werd vooral het representatieve karakter van het gebouw beklemtoond.